Op Koningsdag drink jij dit jaar oranje wijn

Oranje wijn heeft natuurlijk niks met het koningshuis te maken, maar het voelt wel heel passend om te drinken op Koningsdag. Want... eh, halló: oranje wijn!

Wat is oranje wijn eigenlijk?

Om dat uit te leggen, duiken we even kort de wijnwereld in:
Bij witte wijn worden de druiven direct geperst, en het sap wordt meteen gescheiden van de schillen. Bij oranje wijn gebeurt het tegenovergestelde: het sap van witte druiven blijft juist een tijdje in contact met de schillen.

Wat gebeurt er dan? Net als bij rode wijn geven de schillen kleur, geur- en smaakstoffen en tannines af aan het sap (de ‘most’). Dat zorgt voor een wijn met meer body, kruidigheid, een bijzondere structuur én “je raadt het al” een prachtige gouden tot oranje kleur.

Wat leg je op de borrelplank?

Oranje wijn vraagt om iets spannends! Denk aan een rijk charcuteriebord met een mix van (vega)vleeswaren, kazen, noten en gedroogd fruit zoals abrikozen en vijgen. Heerlijk in balans met de stevige smaken van de wijn.

Heb jij al eens oranje wijn geproefd? Misschien wordt dit jouw nieuwe favoriete ‘Koningsdag klassieker’.

Volgende
Volgende

Supermarktwijn die wél scoort.