Les 2: Vinificatie en druiven uit Noord-Frankrijk

Voordat ik verder ga met mijn verhaal, leg ik je eerst uit wat vinificatie betekent, zodat je daarna rustig verder kunt lezen. Vinificatie is simpelweg het maken van wijn. Na dat gezegd te hebben, kunnen we beginnen!

Het is 18:20 uur en ik sta paraat voor de deur van het leslokaal met mijn lesboek vol post-its met vragen. Ik heb 10 minuten om mijn vragen te stellen voordat de les begint.

Al snel, nadat ik mijn vragen heb gesteld, begint de les. We krijgen uitleg over het wijnklimaat, de bodem, het groeiproces en de vinificatie van wijn (oftewel, het wijnmaakproces).

De vinificatie van droge witte wijn

Het maken van witte wijn gebeurt in verschillende stappen, en ik begin bij het moment dat de druiven van de plant zijn gehaald.

  • Ontstelen

  • Persen

  • Alcoholische vergisting

  • Lageren (in rvs of hout)

  • Rusten

  • Klaren en filteren

  • Bottelen

Dit zijn de globaal genomen stappen. Het mengen van wijnen, de zogenaamde blends, gebeurt na het lageren, zowel voor wit als rood.

De vinificatie van rode wijn

Het maken van rode wijn gaat net iets anders. Hier worden namelijk de schillen en de pitjes meegebracht in het gistingsproces, wat de wijn o.a. zijn rode kleur geeft. Het sap van een blauwe druif is namelijk wit.

  • Ontstelen

  • Kneuzen

  • Alcoholische vergisting

  • Aflopen en persen

  • Lageren

  • Rusten

  • Klaren en filteren

  • Bottelen

Wijnen uit Noord-Frankrijk

In de eerste les hebben we de wijngebieden uit de “nieuwe wereld” behandeld. Deze tweede les richten we ons op Noord-Frankrijk: de Loire, Alsace (Elzas) en Bourgogne. Ik zie het denkbeeldige lampje boven je hoofd branden: "Maar hoe zit dat met de Champagne streek?" Dat is toch ook Noord-Frankrijk? Dat klopt, de Champagne streek valt ook onder Noord-Frankrijk, maar wordt in de volgende les apart behandeld. Waarom? Ik denk, omdat dit het enige gebied ter wereld is waar champagne mag worden gemaakt.

De wijnen die we proeven

  • Pinot Blanc - Alsace, Frankrijk - Bestheim

  • Gewurztraminer - Alsace, Frankrijk - Bestheim

  • Sauvignon Blanc - Loire, Frankrijk - Marquis de Goulaine

  • Sauvignon Blanc - Central Valley, Chili - Vina Leyda

  • Chardonnay - Bourgogne, Frankrijk - Domaine la Garenne

  • Pinot Noir - Bourgogne, Frankrijk - Jaffelin

  • Beaujolais (Gamay) - Beaujolais, Frankrijk - Fleurie Veille Vignes Domaine Montangeron

Er zit één vreemde “wijn” in de bijt: de Sauvignon Blanc uit Chili. Dit geeft ons de kans om het verschil in aroma’s goed waar te nemen. Want het verschil tussen een Sauvignon Blanc uit de Loire en uit de Central Valley is duidelijk merkbaar. De Chileense Sauvignon Blanc heeft meer zuren en ruikt naar groene paprika, asperge en trostomaten, terwijl de Franse versie meer aroma’s heeft van citrus, appel en grapefruit.

Kortom, het was interessant om deze twee naast elkaar te proeven. In de volgende les komen we de Champagne streek tegen, samen met de wijnen uit Zuid-Frankrijk: de Bordeaux, Rhône en Languedoc-Roussillon.

Volgende
Volgende

Les 1: Wat is wijn en hoe proef je wijn?