Les 1: Wat is wijn en hoe proef je wijn?
Het is maandag en om 18:30 begint de eerste les van de Wijnoorkonde opleiding. Rond 18:25 wandel ik het lokaal binnen. Ik ben één van de eersten en zoek de beste plek uit. We hebben een relatief kleine groep van acht personen, wat ideaal is, want zo is er extra veel tijd en aandacht voor ons.
Wat is wijn?
We beginnen met de vraag: wat is wijn? Heel theoretisch gezegd is wijn een alcoholische drank gemaakt van vergiste wijndruiven. Het woord wijndruif is hierin belangrijk, want van de “gewone” druiven uit de supermarkt wordt geen wijn gemaakt. Beter bekend als tafeldruiven.
Hoe smaakt wijn?
Daarna duiken we in de smaken van wijn. Hierbij spelen verschillende elementen een rol: de basissmaken (zoet, zuur, bitter), de smaakintensiteit, het mondgevoel en de aroma’s. Het beschrijven van een wijn doen we aan de hand van proefnotities.
Hoe proef je systematisch wijn?
Om een wijn goed te kunnen analyseren, is het handig om systematisch te proeven. Dit doe je in zes stappen. Persoonlijk vind ik dat het er eigenlijk vijf zijn, want de laatste stap – de conclusie – is vooral je eindbeoordeling na het proeven.
Toch is deze stap niet onbelangrijk. Door je conclusie goed te formuleren, onthoud je de wijn beter.
Kijken
Ruiken
Walsen en weer ruiken
Proeven
Naproeven
Conclusie
Wijnen van Argentinië tot Australië
Tijd om het proeven in de praktijk te brengen! We starten met wijnen uit de zogenaamde nieuwe wereld, de wijnlanden buiten Europa. Vandaag proeven we wijnen uit Argentinië, Chili, Californië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Over twee weken volgt de volgende les. Dan staat onder andere Noord-Frankrijk op het programma.